|
2013-09-10 13:21:29, kedd
|
|
|
Igazolták, hogy a tej véd az elhízás ellen
A tej egyik összetevője védelmet nyújthat az elhízás ellen, még akkor is, ha az étrend egyébként zsírban gazdag - számoltak be állatkísérleteken alapuló eredményeikről svájci kutatók a Cell Metabolism című szakfolyóirat júniusi számában. A nikotinamid-ribozid néven ismert koenzimet a kutatók egy újfajta vitaminhoz hasonlították, amely az anyagcsere serkentése révén fejti ki jótékony hatását.
A svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne szakemberei azt vizsgálták, milyen természetes anyagokkal lehet a "hosszú élet" génjeként ismert SIRT1 (Sirtuin 1) termelését fokozni. Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a metabolikus szindrómára is kedvezően ható SIRT1 gén működését bizonyos mértékig közvetlenül is lehet serkenteni, például a szőlőben és vörösborban található resveratrol nevű antioxidáns segítségével.
A kutatók azonban abban reménykedtek, hogy közvetett módon - a NAD (Nikotinamid-adenin-dinukleotid) koenzim szintjének növelésével - is ugyanilyen hatást tudnak elérni. Teóriájuk helyesnek bizonyult, hiszen a tejben lévő nikotinamid-ribozid képes a SIRT1 aktivitásának növelésére, ráadásul a sejtekbe beépülve fejti ki pozitív hatását.
Az egereken végzett kísérletekből kiderült, hogy a viszonylag nagy dózisban adagolt nikotinamid-ribozid hatására a rágcsálók szervezete fokozottan égette a zsírt, és megelőzte az elhízást annak ellenére, hogy zsírdús táplálékot fogyasztottak. Az összetevő ráadásul az izmokat is erősítette, így az állatok jobban futottak, kitartóbbak lettek.
A kutatás vezetője kiemelte, hogy pusztán tej fogyasztásával nem lehet megfelelő mennyiségű anyagcsere-serkentő vegyületet a szervezetbe vinni: mindenképpen a nikotinamid-ribozid táplálék-kiegészítőként történő fogyasztásában kell gondolkozni. Ez azonban számos kérdést felvet: tisztázni kell, mekkora mennyiség szükséges a testsúly optimalizálásához és az élettartam hosszabbításához, de a legfontosabb bizonytalansági tényező az, hogy milyen mellékhatásai vannak a koenzim nagyobb mennyiségű fogyasztásának - ezekre a kérdésekre a humán vizsgálatok adhatják meg a választ.
A "hosszú élet" gént a szőlő és a bor egyik vegyülete mellett, a tej egyik összetevőjével is serkenteni lehet.
Napi egy pohár tej kell az agynak
Napi egy pohár tej elfogyasztása nemcsak a benne lévő értékes tápanyagok, hanem az agyműködésre és szellemi teljesítményre gyakorolt pozitív hatása miatt is különösen ajánlott - állapították meg amerikai szakemberek.
Az International Dairy Journal című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a tejfogyasztás és a mentális teljesítmény között szoros kapcsolat mutatkozik. A Maine-i Egyetem kutatásában kilencszáz, 23 és 98 év közötti férfi és nő vett részt. Agyműködésüket nyolc teszt elvégzésével vizsgálták, amelyek során a vizuális-térbeli, verbális és munkamemória egyaránt górcső alá került, továbbá feltérképezték tejfogyasztási szokásaikat is.
Az eredmények szerint a tesztek során - életkortól függetlenül - mindig azok szerepeltek a legjobban, akik naponta legalább egy pohár tejet ittak. A legmagasabb pontszámokat kivétel nélkül azok kapták, akik a legtöbb tejet és tejterméket fogyasztották, és ötször kisebb valószínűséggel ejtettek hibát, mint a kevés tejet, vagy tejet egyáltalán nem fogyasztók. A tej agyserkentő hatását alátámasztó eredmények ráadásul úgy is helytállónak bizonyultak, hogy a kutatók kiszűrték az egyéb, az agyműködést befolyásoló tényezőket (pl. étrend, életmódbeli sajátosságok, esetleges szív- és érrendszeri betegségek, stb).
Az eddig is köztudott volt, hogy a tej és a tejtermékek rendkívül fontosak az egészséges csontozat érdekében, de agyserkentő hatásukról eddig keveset lehetett hallani. Bár az összefüggések pontos feltérképezéséhez további vizsgálatok szükségesek, a kutatók valószínűsítik, hogy a tejben lévő összetevők egy része közvetlenül az agy működésére hat.
A leggyakoribb internetes tévhitek és a valóság a tejről
Durva tévhitek terjednek a tejjel kapcsolatban a hazai weboldalakon, ennek ellenére azért még mindig átlagosan közel 70 liter tejet iszunk egy évben. Ez azonban kevés, a dietetikusok napi fél liter vagy ezzel egyenértékű tejtermék fogyasztását tanácsolják.
Többek között internetes legendákat és tévhiteket lepleztek le a szakemberek egy csütörtöki, a tejivást népszerűsítő sajtótájékoztatón. A rendezvényen az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI), a Budapest Főváros Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve (egykori ÁNTSZ), a GfK Hungária Piackutató Intézet és a Tetra Pak Hungária Zrt. szakemberei vettek részt.
"Gyakorló orvosként elmondhatom, hogy az internetnek legalább annyi kára van, mint haszna" - mondta el dr. Szűcs Erzsébet egészségfejlesztő főorvos, és állítása alátámasztására népszerű online életmód és női magazinokból szemezgetett állításokat, amelyeket aztán meg is cáfolt. Íme, néhány tévhit a tejjel kapcsolatban az online médiából.
Tévhit: a tej hizlal.
"A tej és tejtermékek fogyasztása erősen ellenjavallt a vaj kivételével. A testkontroll diéta szerint a tej nem alkalmas emberi fogyasztásra, szervezetünk képtelen ennek a megemésztésére" - írta két hónapja egy ismert online életmód magazin.
"A valóság azonban az, hogy tejfogyasztás és aktív életmód mellett nem hogy hízunk, hanem csökken a test zsírszövetállománya" - jelentette ki dr. Szűcs Erzsébet. A szakember szerint 2 deciliter 1,5 százalék zsírtartalmú tej energiatartalma mindössze 120 kcal, ami két nagyobb alma kalóriatartalmával egyenértékű. "Ráadásul egy korábbi, hat évig tartó klinikai vizsgálat azt is megállapította, hogy a testtömeg gyarapodásának két fontos kockázati tényezője a kevés alvás és az alacsony kalciumbevitel" - tette hozzá.
Miháldy Kinga, az OÉTI dietetikusa, cáfolta azt is, hogy szervezetünk nem képes a tejet megemészteni. Tény, hogy aki felnőttként csak elvétve fogyasztja, akadhatnak problémái megemésztésével, de aki rendszeresen iszik tejet, annak szervezete hozzászokott, így nincsenek a tejjel gondjai.
Tévhit: a tej csontritkulást okoz.
"...a tehéntej emésztéséhez sok kalciumra van szükség, így épp a fordított hatást érjük el a tejfogyasztással, jobb híján a csontjainkból vonja ki azt a szervezet. Innen nézve talán nem meglepő, hogy a legnagyobb tejtermék-fogyasztó országokban a legmagasabb a csontritkulás aránya" - írta egy népszerű online női magazin tavaly szeptemberben.
A valóság azonban az, hogy a tejben található kalcium segít a csontritkulás megelőzésében. "A tej ideális kalciumforrás, mert benne optimális és jól emészthető formában van jelen fehérje, tejzsír, D-vitamin, foszfor, egyéb vitaminok és ásványi anyagok" - mondta dr. Szűcs Erzsébet. A tej tehát ideális közeg, hogy a benne lévő kalcium felszívódjon, és beépüljön csontjainkba. Ezt támasztja alá az a 2002-es kutatás, amely azt találta, hogy a tejivó gyerekek magasabbra nőttek, nagyobb volt a csonttömegük és a csontok ásványianyag-tartalma.
A napi szükséges 1000-1200 mg kalcium bevitelére a szakemberek a tej mellett zsírszegény sajtok fogyasztását ajánlják. |
|
|
0 komment
, kategória: Egészség 1. |
|
Címkék: tejfogyasztással, hosszabbításához, szakfolyóiratban, megemésztésével, valószínűséggel, népegészségügyi, alátámasztására, bizonytalansági, energiatartalma, eredményeikről, fogyasztásában, csontritkulást, fogyasztásával, megállapította, agyműködésüket, megemésztésére, valószínűsítik, gyarapodásának, kiegészítőként, szakigazgatási, kormányhivatal, feltérképezték, tejfogyasztási, fogyasztásának, teljesítményre, kalciumbevitel, összetevőjével, összefüggések, aktivitásának, polytechnique, tejfogyasztás, elfogyasztása, csontjainkból, fogyasztottak, mellékhatásai, international, elhízás ellen, étrend egyébként, újfajta vitaminhoz, anyagcsere serkentése, svájci École, metabolikus szindrómára, kutatók azonban, tejben lévő, sejtekbe beépülve, egereken végzett, viszonylag nagy, rágcsálók szervezete, elhízást annak, összetevő ráadásul, állatok jobban, kutatás vezetője, Cell Metabolism, École Polytechnique Fédérale, International Dairy Journal, Maine-i Egyetem, Országos Élelmiszer-, Táplálkozástudományi Intézet, Budapest Főváros Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, Hungária Piackutató Intézet, Tetra Pak Hungária Zrt, Szűcs Erzsébet, Miháldy Kinga,
|
|
|
|
elhízás ellen, étrend egyébként, újfajta vitaminhoz, anyagcsere serkentése, svájci École, metabolikus szindrómára, kutatók azonban, tejben lévő, sejtekbe beépülve, egereken végzett, viszonylag nagy, rágcsálók szervezete, elhízást annak, összetevő ráadásul, állatok jobban, kutatás vezetője, szervezetbe vinni, testsúly optimalizálásához, élettartam hosszabbításához, legfontosabb bizonytalansági, koenzim nagyobb, humán vizsgálatok, benne lévő, mentális teljesítmény, eredmények szerint, tesztek során, pohár tejet, legmagasabb pontszámokat, legtöbb tejet, kevés tejet, kutatók kiszűrték, agyműködést befolyásoló, tejtermékek rendkívül, egészséges csontozat, összefüggések pontos, kutatók valószínűsítik, része közvetlenül, leggyakoribb internetes, tejjel kapcsolatban, hazai weboldalakon, dietetikusok napi, tejivást népszerűsítő, internetnek legalább, online médiából, testkontroll diéta, ismert online, valóság azonban, szakember szerint, testtömeg gyarapodásának, kevés alvás, alacsony kalciumbevitel, tejet megemészteni, tejjel gondjai, tehéntej emésztéséhez, fordított hatást, csontjainkból vonja, csontritkulás aránya, népszerű online, tejben található, csontritkulás megelőzésében, tejivó gyerekek, napi szükséges, tejfogyasztással, hosszabbításához, szakfolyóiratban, megemésztésével, valószínűséggel, népegészségügyi, alátámasztására, bizonytalansági, energiatartalma, eredményeikről, fogyasztásában, csontritkulást, fogyasztásával, megállapította, agyműködésüket, megemésztésére, valószínűsítik, gyarapodásának, kiegészítőként, szakigazgatási, kormányhivatal, feltérképezték, tejfogyasztási, fogyasztásának, teljesítményre, kalciumbevitel, összetevőjével, összefüggések, aktivitásának, polytechnique, tejfogyasztás, elfogyasztása, csontjainkból, fogyasztottak, mellékhatásai, international, hasonlították, fogyasztották, szeptemberben, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
75 db bejegyzés |
e év: |
582 db bejegyzés |
Összes: |
34593 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2280
- e Hét: 24570
- e Hónap: 46837
- e Év: 179391
|
|
|